bugün
yenile
    1. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      fransız hukukçu, tarihçi, siyaset felsefesi filozofu, paris parlamentosu üyesi ve toulouse'de hukuk profesörü. egemenlik kuramıyla tanınır.(1530–1596) bodin reformasyon sırasında yaşamıştır ve dolayısıyla dini ve sivil ihtilafların arka planda yaşandığı bir dönemde eserlerini kaleme almış, düşüncelerini geliştirmiştir. bu dönemde fransa'da devletin desteklediği katolik kilisesi ile kalvinist huguenot'lar arasında büyük bir ihtilaf mevcuttu. her ne kadar eserleri siyaset felsefesi ve siyaset bilimi açısından önemli olsa da, eserlere tepki oldukça karışıktır; bazı yazarlar eserleri ve bodin'in düşüncelerini övmüş, bazı yazarlarsa düşüncelerini ve örneğin metodolojisini eleştirmişlerdir. devlet üzerine altı kitap veya özgün ismiyle les six livres de la republique, bodin'in başyapıtıdır. 1576'da kaleme alınan eser insanların karakterlerinin gelişiminde iklimin önemi ve etkisi gibi çeşitli sosyolojik ve antropolojik fikirlerin yanı sıra, egemenlik üzerine de önemli fikirler barındırmaktaydı.
    2. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      egemenlik kavramını ilk defa tanımlayan, sistemleştiren, belli bir teori haline getiren kişidir. "egemenlik, emredilmeden ve zorlanmadan emretme ve zorlama gücüdür."
    3. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      egemenlik kuramını kazandıran fransız düşünür. kanlı mezhep savaşları dönemine denk gelen bodin, devletin altı kitabı adlı yapıtında bu gibi iç savaşların yaşandığı yerlerde buna son verecek gücün mutlak monarşi olduğunu savunur. onun egemenlik kuramına göre, egemen, en yüksek buyurma gücüne sahip kimsedir. bir ülkede tek bir egemen vardır, "egemenlik bölünemez ve süreklidir". öteki bütün erkler, onun izni ile, onun izin verdiği kadar ve onun izin verdiği sürece vardır. "egemenlik mutlaktır", ne uyruklar, ne bir toplumsal katman, ne kurumlar, hatta ne yasalar onu sınırlayabilir. yasaları koyan da egemen olduğuna göre, ondan yasalara uyması istenemez. egemen yalnız doğal tanrısal yasalar ile sınırlıdır. ancak bunun da bir yaptırımı yoktur, doğal tanrısal yasalara uymaması halinde tanrı'ya karşı sorumludur, ona kimse hesap soramaz. egemenlik kavramını "ataerkil aile" kurumuyla temellendirerek, devleti aileye, egemeni de babaya benzetip baba rolünü krala vermiştir.
    4. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      yukarıda bahsedilen bilgilere ek olarak, bi veba salgını sonucu laon’da ölmüştür.